introductiebestel het boekinformatie over het boekinhoudsopgave Si'Iraover de schrijfsterverantwoordingContactlink pagina

Verantwoording // vanwaar dit boek?

Het was nooit mijn bedoeling om dit boek te schrijven. Ik was allereerst gefascineerd door de mooie kleuren, patronen en complexe technieken van de weefsels van de Wayuu indianen. Het bleek al snel dat ik nooit op eigen houtje de geheimen van dit weefsel zou kunnen ontrafelen. Na enkele langere studiebezoeken aan families op het Guajira schiereiland kreeg hun weefwerk me pas echt in zijn greep en hoe groter mijn kennis, evenredig groter werd mijn waardering ervoor.

Tijdens de reizen verzamelde ik zakken vol weefsels en ander handwerk. Om een overzicht over de verzameling te krijgen begon ik met het maken van een catalogus met daarin een analyse van alle patronen, technieken, kleuren en materialen.

Dat was een mooi afgerond geheel meende ik. Maar de mappen met analyses gaven nog niet weer wat mij zo boeide.
Ik bedacht dat de Wayuu al deze in vele generaties opgebouwde kennis langzaam maar heel zeker aan het verliezen zijn. De kleedgewoonten veranderen en de moderne tijd heeft een negatieve invloed op het levensritme waarin handwerk traditiegetrouw een grote plaats had. Ik wilde een contributie maken aan het behoud van deze specifieke traditie. Het idee voor een boek was toen geboren. Het zou een kado voor de Wayuu worden als blijk van mijn dank en waardering.
Een boek maken kost geld en het materiaal is zo waardevol dat ook anderen moeten kunnen delen in de kennis. Antropologen, kunstenaars en hobbywevers zouden er informatie en inspiratie in kunnen vinden.

De keuze voor publicatie met drie talen naast elkaar heeft te maken met het grote aantal foto’s en tekeningen en het naar verwachting kleine, gespecialiseerde publiek. Zo begon het boek vorm te krijgen; technische achtergronden ingebed in een context waarin een beeld van het dagelijks leven, de tradities en gewoonten van de Wayuu gegeven wordt. Een catalogus van gevonden vormen is voor de Wayuu van belang. Stap voor stap instructies helpen de hobby wevers. Misschien zal daar in de toekomst zelfs een Wayuu gebruik van kunnen maken.